iPhone eSIM Aktarma Nasıl Yapılır?
eSIM teknolojisi 2016’dan beri mevcut olmasına rağmen, iPhone XS’in 2018 yılındaki tanıtımına kadar Apple cephesinde kullanıma sunulmamıştı. Neyse ki o zamandan beri tüm iPhone cihazlarda bu teknoloji mevcut ve hücresel bağlantı için fiziksel SIM kart kullanma ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
eSIM özelliğine sahip olmanın en büyük yararlarından biri, birincil telefon numaramızı eSIM’e ekleyebilmemiz ve yurt dışına seyahat ederken fiziksel bir SIM kart kullanma imkanı. Ya da belki iş amaçlı kullandığınız bir hattınız daha var ve iki farklı telefon taşımaktan hoşlanmıyorsunuz. Böyle bir durumda iş telefonunuz için SIM kartı iPhone’unuza takmanız yeterli; artık iki hattı da aynı anda kullanabilirsiniz.
Elektronik SIM (eSIM), iPhone’unuzda fiziksel olarak SIM kart kullanma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Bunun yerine, iPhone’unuzdaki Ayarlar uygulamasından ağ bağlantınızı kurarak telefonunuzu ve hattınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.
eSIM özelliğiyle birlikte piyasaya sürülen ilk iPhone modelleri iPhone XS ve XS Max olmuştu. XS/XS Max üzeri bir iPhone modeli kullanıyorsanız, operatörünüzün de desteğiyle birlikte bu teknolojiden faydalanabilirsiniz. eSIM desteği halen tüm ülkelere yayılmış değil ve tüm operatörler eSIM’e halen geçiş yapmadı. Ülkemizde ise Turkcell, Vodafone ve Turk Telekom olmak üzere tüm mobil operatörler eSIM özelliği sunuyor.
eSIM özelliği ayrıca Apple Watch akıllı saatlerde hücresel bağlantı sunmak amacıyla da kullanılıyor. Apple, böylelikle geleneksel SIM kart yuvasına olan ihtiyacı ortadan kaldırırken tasarımın daha ince ve hafif olmasını sağladı.
iPhone’unuzda birden fazla eSIM bulundurabilir ancak aynı anda bunlardan yalnızca birini kullanabilirsiniz (iPhone 13 serisi hariç). Konumuza dönecek olursak, geçmişte çeşitli yöntemlerle iPhone’lar arasında eSIM aktarımı mümkündü. Ancak Apple, iOS 16 ile birlikte Wi-Fi veya diğer yöntemlere güvenmek yerine Bluetooth kullanarak iPhone’lar arasında eSIM aktarımını mümkün hale getirdi. Yapmanız gerekenler ise basit:
- iPhone’unuzdan Ayarlar uygulamasını açın.
- Hücresel seçeneğine tıklayın.
- Hücresel Veri bölümünün üzerinde, eSIM’i Ayarla düğmesine dokunun.
- Son olarak “Başka Bir iPhone’dan Aktar” kısmına dokunun.
Söylediğimiz gibi, eSIM Bluetooth aktarımı eski sürümlerde çalışmıyor. iOS 16’nın hala Developer Beta (Geliştirici Beta) aşamasında olduğunu ekleyelim. Ancak nihai sürümün 2022 sonuna kadar yayınlanması bekleniyor. Apple, bu işlevi daha fazla iPhone kullanıcısına sunmak için operatörlerle birlikte çalışıyor.
- Yeni iPhone üzerinden Ayarlar > Hücresel yolunu izleyerek Hücresel Plan Ekle seçeneğine tıklayın.
- Ardından Hücresel Planı Dönüştür’e tıklayın.
- Şimdi eSIM’e Dönüştür’e dokunun.
- Aktarım işlemini önceki iPhone’unuzdan onaylamak için belirten uyarı üzerinden Tamam’a dokunun.
- Önceki cihazdan Aktar butonuna tıklayın.
- Yeni iPhone’unuzda hücresel planın etkinleştirilmesini bekleyin. Yeni iPhone’unuzdaki hücresel plan etkinleştirildiğinde önceki SIM kartınız etkisiz hale gelir.
- Yeni iPhone’unuzda “Operatör Hücresel Planınızı Ayarlamayı Bitirin” şeklinde bir başlık görürseniz başlığa dokunun ve Sürdür’e tıklayın. eSIM’inizi aktarabilmeniz için operatörünüzün web sitesine yönlendirileceksiniz.
Bu aslında sizin cevaplayabileceğiniz bir soru. Hiç yurtdışına çıkmamış olsanız bile eSIM kullanmanın bazı avantajları var. Birincisi, farklı bir telefon numarası kullanmak istiyorsanız, operatörler arasında hızlı bir şekilde geçiş yapabilirsiniz. Bir diğer konu, fiziksel SIM’de bir şeyler ters gittiğinde SIM kart yuvasını açmak zorunda kalmayacaksınız. Bunun aksine, operatör tarafından bir güncelleme geldiğinde bu otomatik olarak uygulanacak.